Emoties, het is een lastig iets, altans zo ervaar ik dat. Ikzelf heb emotieregulatie problemen. Dit houd eigenlijk kort gezegd in dat ik moeite heb met emoties. Ik kan er moeilijk mee omgaan en word vaak overladen en overspoeld door mijn emoties. Vooral de negatieve emoties. Ik raak ervan in de war en door mijn autisme heb ik ook nog is moeite met het onderscheid maken wat nu welke emotie is en welke ik nu eigenlijk voel.

Er is een tijd geweest dat ik erg somber op het kantoor van mijn behandelaar zat. In zijn kantoor hing een schilderij met een poster erin waarop stond: ” opstapelen en doorslikken doe je met pannenkoeken, niet met emoties. Laat het er zijn, dat lucht op. Ik was namelijk ontzettend goed hierin. Het opstapelen van emoties en het wegduwen was voor mij de makkelijkste weg. De pannenkoeken quote heb ik altijd wel onthouden en soms als ik andere mensen de emoties zie wegstoppen in mijn omgeving vertel ik ze deze quote nog wel is om ze te helpen. En soms om ze aan het lachen te maken. Want hoe confronterend de quote ook is, hij is enorm leuk en pure waarheid.

Gaandeweg heb ik iets meer geleerd dat het wegduwen van emoties maar voor korte duur werkt en dat als je lang genoeg wacht het er vanzelf als een vulkaan uitbarsting uit komt. Emoties zijn niet makkelijk. Niemand heeft gezegd dat het makkelijk zou zijn. Maar als ik iets weet en zelf ook nog probeer te leren, is dat emoties er mogen zijn, negatief of positief. Tuurlijk liever meer positief dan negatief, maar de mindere emoties mogen er ook zeker zijn. En niks is dan fijner om even bij iemand je verhaal te doen, een arm om je heen te krijgen en steun, liefde en troost te ervaren. Natuurlijk is dat niet altijd mogelijk, maar vind voor jezelf een manier om jezelf troost te geven. Ik ben 26, maar als ik troost nodig heb doe ik mijn hele zachte fleece dekentje om mij heen en neem ik mijn knuffelbeer mee. Zo voel ik me veilig en niet alleen. Troost is echt een belangrijk iets , maar nabijheid van anderen mensen helpt mij ook heel erg. Vind uit wat voor jouw werkt en onthoud de quote: opstapelen en doorslikken doe je met pannenkoeken, niet met emoties. laat het er zijn, dat lucht op.

– Steff@nie’sworld